Kreiranje plana za sajber bezbednost na nivou vaše organizacije

Ovaj priručnik je napisan sa jednostavnim ciljem: da pomogne organizacijama civilnog društva da kreiraju razumljivi i primenjivi plan sajber bezbednosti. Kako se svet sve više premešta na internet, sajber bezbednost nije samo pomodni termin već i koncept od kritičnog značaja za uspeh neke organizacije i bezbednost nekog tima. Naročito u slučaju organizacija civilnog društva aktivnih na polju demokratije, zastupanja, odgovornosti i ljudskih prava, bezbednost informacija (kako na internetu, tako i van njega) predstavlja izazov koji zahteva fokus, investicije i budnost.

Pročitati uvod

 

Dok će bezbednosni plan svake organizacije izgledati malo drugačije u zavisnosti od procene rizika i organizacione dinamike, određeni ključni koncepti su skoro univerzalni.

Ovaj priručnik se bavi tim suštinskim konceptima na način koji će vašoj organizaciji pomoći da formuliše konkretni bezbednosni plan zasnovan na praktičnim rešenjima koja su primenjiva u stvarnom svetu.

Ovaj priručnik se trudi da obezbedi opcije ili sugestije koje su besplatne ili veoma ekonomične. Ali imajte na umu da je najveći trošak kod primene delotvornog bezbednosnog plana povezan sa vremenom koje vi i vaša organizacija morate uložiti u diskusiju, učenje i sprovođenje plana. Međutim, ako imamo u vidu rizike sa kojima će se vaša organizacija verovatno suočiti, ova investicija će se višestruko isplatiti.

U svakom odeljku ćete naći objašnjenje ključne teme koje vaša organizacija i njeno osoblje treba da budu svesni i da razumeju šta je i zašto je bitna. Uz svaku temu su priložene ključne strategije, pristupi i preporučeni instrumenti za smanjenje rizika, kao i praktični saveti i linkovi ka dodatnim resursima koji vam mogu pomoći da primenite takve preporuke u okviru vaše organizacije.

Osnovni

Uzmite početni komplet!

Kako bi vaša organizacija lakše usvojila lekcije iz priručnika i prevela ih u pravi plan, možete iskoristiti ovaj osnovni set. Možete ga odštampati ili digitalno popuniti dok čitate priručnik preko interneta. Dok budete hvatali beleške i počeli sa ažuriranjem ili kreiranjem svog bezbednosnog plana, obavezno pogledajte „osnovne elemente bezbednosnog plana“ koje su date u svakom odeljku. Nijedan bezbednosni plan nije potpun ako ne pozabavite bar ovim osnovnim elementima.

 

Ključne teme su:

 

Iskoristite i druge resurse koji vam mogu pomoći u kreiranju i primeni vašeg plana. Kao organizaciji civilnog društva besplatna SOAP („obezbeđivanje organizacija uz pomoć automatskog kreiranja politika“) aplikacija vam može pomoći da pojednostavite i automatizujete formulisanje svog bezbednosnog plana. Iskoristite i besplatne resurse za obuku kao što su Security Planner (Bezbednosni planer) organizacije Consumers Report, Umbrella aplikaciju firme Security First, Totem Project platformu koju su razvili Free Press Unlimited i Greenhost, i Cyber Hygiene for Mission-Based Organizations (Sajber higijena za organizacije zasnovane na misiji) Globalne sajber alijanse koje obuhvataju resurse relevantne za veliki broj najboljih praksi pomenutih u ovom priručniku i linkove ka desetinama instrumenata za obuku koji vam mogu pomoći da sprovedete najosnovnije stvari.